Monday, July 12, 2010

Το κράτος είναι ένα μπουρδέλο, κονομάνε μόνο οι νταβατζήδες ενώ οι πουτάνες δεν πληρώνονται - Ψαριανός στο "Veto" Βουλευτής της Κίνησης ΚΟΥΒΕΛΗ


Για ένα κράτος «μπουρδέλο», στο οποίο «κονομάνε οι νταβατζήδες και οι πουτάνες δεν πληρώνονται», μιλάει σε συνέντευξη του στο "Veto" ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός, ο βουλευτής της ομάδας, πλέον, του Φώτη Κουβέλη αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί η Δημοκρατική Αριστερά με το ΠΑΣΟΚ, αφού -όπως λέει- οι ίδιοι οι βουλευτές του «πηδάνε από τα παράθυρα». Χαρακτηρίζει τον ΣΥΝ «ΚΚΕ β' με ολίγον αριστερισμό» και απαντά στις επιθέσεις που δέχεται περί... προσχώρησης του στο κυβερνών κόμμα, τονίζοντας ότι αυτοί που τον κατηγορούν είναι οι πρώτοι που θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ.
Αποσπάσματα συνέντευξης του Γρηγόρη Ψαριανού στην Εύη Πανταζοπούλου για το "Veto"

Και το όνομα αυτού «Δημοκρατική Αριστερά». Ο κόσμος, πάντως, δεν φαίνεται να είναι θετικός σε νέα κόμματα...

Ακριβώς το αντίθετο. Επειδή έχει απαυδήσει με την υπάρχουσα κατάσταση, ψάχνει να βρει διέξοδο και εδώ είναι που η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει, και έπρεπε από καιρό να το έχει κάνει, να συμπληρώσει αυτό το κενό -ένα πολιτικό κενό που υπάρχει-ανάμεσα στο Κέντρο και την Αριστερά. Ανάμεσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο του ΚΚΕ. Η Δημοκρατική Αριστερά, κάτι σαν προέκταση της παλιάς ΕΔΑ, πρέπει να καλύψει αυτό το χώρο της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς, που είναι κενός στο βαθμό που δεν κατάφερε ο ΣΥΝ να τον καλύψει.

Θα επιδιώξετε μια συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ;

Με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και συνεργασίας γιατί το ΠΑΣΟΚ κινείται στο χώρο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης με τις οδηγίες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των ξένων κέντρων λήψης αποφάσεων. Με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να συνεργαστούν ούτε οι ψηφοφόροι του και οι βουλευτές του και θα συνεργαστούμε εμείς; Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πηδάνε από τα παράθυρα, τους κρατάνε με αλυσίδες, τους εκβιάζουνε ότι «θα πάμε σε εκλογές και θα σας καρατομήσουμε, θα χάσετε τις έδρες σας» αν δεν ψηφίσουν τα τερατώδη νομοσχέδια. Με αυτό το ΠΑΣΟΚ μόνο η Ν. Δ. μπορεί να συνεργαστεί
Οπότε είναι προφανές το άνοιγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ... Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι αριστεροί άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα σοσιαλιστικό κίνημα που είναι περισσότερο φιλελεύθερο και διαχείρισης του καπιταλισμού με βάση τις έξωθεν οδηγίες παρά ένα σοσιαλιστικό λαϊκό κίνημα. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στην παραδοσιακή Αριστερά του ΚΚΕ ή σε εξωκοινοβουλευτικές ομάδες. Κανένας στη Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι καινούργιος και υπάρχει μια γελοία αποστροφή κάποιων αριστερών που μας λένε «να πάτε στο αγαπημένο σας ΠΑΣΟΚ». Αυτοί θα πάνε στο αγαπημένο τους ΠΑΣΟΚ. Οσοι μού είπαν «αν δεν σου αρέσει η Αριστερά να πας στο αγαπημένο σου ΠΑΣΟΚ», εκείνοι πήγανε: από τον Ανδρουλάκη και τη Δαμανάκη μέχρι τον Μπίστη και τον Τσουκάτο. Από το ΚΚΕ και τα γκρουπούσκουλα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όλοι κωλοτριφτήκανε με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας λένε τώρα παπαριές

Στο κόμμα σας υπάρχει χώρος για ανεξάρτητους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Δεν το αποκλείω. Ξέρω τουλάχιστον 15 βουλευτές που μου λένε ότι «έπρεπε ήδη να είμαστε μαζί σας στο ίδιο κόμμα». Κρατιούνται με τα δόντια, πηγαίνουν στις περιφέρειες τους και τους κυνηγάει ο κόσμος, δεν μπορούν να βγουν να μιλήσουν. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Αρκαδίας, της Χίου, της Σάμου, της θεσσαλονίκης, του Ρεθύμνου δεν τολμάνε να μιλήσουν στον κόσμο γιατί πριν τις εκλογές έλεγαν άλλα και μόλις πήραν μια ισχυρή αυτοδυναμία μάς έχουνε σκίσει το γκρόβερ. Και θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, γιατί εδώ έχουμε την πατέντα «σοσιαλισμό στις ζημιές αλλά καπιταλισμό στα κέρδη». Τώρα αυτά τα ρεμάλια βγάζουν τα εκατομμύρια από τις τράπεζες και τα πάνε στο Λονδίνο, στη Λευκωσία και στο Παρίσι. Αυτά τα λαμόγια, οι ξεφτιλισμένοι πατριδοκάπηλοι που μας λένε να βάλουμε πλάτη να σώσουμε την Ελλάδα, έχουνε πάρει τα εκατομμύρια και αγοράζουν ακίνητα. Πιστεύω ότι η Δημοκρατική Αριστερά σε 6 μήνες θα είναι σε διψήφια νούμερα δημοσκοπικά και θα τα κερδίσει και στις εκλογές. Δεν θα την πάθουμε όπως την πάθαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ που πιάσαμε τα 12άρια, φτάσαμε στο 18% και μετά από ένα χρόνο ψάχναμε να βρούμε αν θα μπούμε στη Βουλή. Το 3% πέθανε

Λέτε «όχι» σε έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά έχουμε «φορτωθεί» το ΔΝΤ...

Να το ξεφορτωθούμε. Οπως το ξεφορτώθηκε η Αργεντινή ή όπως δεν το φορτώθηκε η Αγγλία. Υπήρχε λύση. Το είχε πει και ο πρωθυπουργός, ότι θα προχωρήσει σε ένα ομολογιακό δάνειο με τον κόσμο, γιατί έκανε πίσω; Γιατί του βάλανε χέρι οι τραπεζίτες, γιατί λυσσομανάνε στην κερδοφορία με την ανάγκη του κοσμάκη. Αν ο Παπανδρέου, αντί να δανειστεί με 10% από το ΔΝΤ, έβγαζε ένα λαϊκό ομόλογο και έλεγε «αγοράστε τα ομόλογα με 5%», δεν θα κέρδιζε; Αλλά του την έφεραν οι τραπεζίτες προφανώς και την έκανε γυριστή και πληρώνει και τις τράπεζες.

Το ασφαλιστικό ψηφίστηκε. Υπάρχει δυνατότητα να ανατραπεί από τους αγώνες των εργαζομένων εκτός Βουλής;

Γι' αυτό υπάρχουν αυτά τα καλπονοθευτικά συστήματα, που με το 40% παίρνεις 65% σε βουλευτές. Και το ασφαλιστικό εντάσσεται στο ίδιο κόλπο. Και μετά θα προσθέσουνε κάποιες τροπολογίες και θα λένε «δεν το πληκτρολόγησε στον υπολογιστή ο χειριστής», πράγματα που δεν τα ακούμε ούτε στον «Λούκι Λουκ». Βεβαίως, υπάρχουν προνομιακές συντάξεις και πολλοί έπαιρναν τρελά λεφτά και είχαν συνταξιοδοτηθεί από τα 35. Πρέπει να απαλλαγούμε από τέτοιες αθλιότητες, αλλά όχι να δουλεύουμε μέχρι τα 80 ή να παρακαλάνε να πεθάνουμε στα 50. Ως Δημοκρατική Αριστερά μάς ενδιαφέρει η διαχείριση και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είμαστε μια Αριστερά της αντίδρασης και των κινητοποιήσεων Τρίτη - Πέμπτη -Σάββατο. Αν είναι να κάνουμε απεργία, να γίνει μια γενική για δύο μέρες να παραλύσει το σύμπαν. Να κλάσουνε πόμολα. Κι επειδή τα έχουνε βάλει με τους βουλευτές, οι δικαστικοί, οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί, οι μητροπολίτες και χιλιάδες βαλάντια είναι πολύ πιο ευνοημένα από τους 300 της Βουλής. Δεν είμαστε όλοι λαμόγια. Το ΠΑΣΟΚ φταίει που μας έχει γονατίσει, αλλά ούτε όλοι οι Πασόκοι είναι λαμόγια. Οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα να υποστούν δήμευση της περιουσίας τους χωρίς παραγραφές και κόλπα. Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί είναι νόμος περί... απαλλαγής υπουργών, είναι μια μεγάλη απάτη οργανωμένη από το σύστημα του δικομματισμού. Ολος ο κόσμος μιλάει για τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας, για τις μίζες, τις αγορές με τα Ε16, τα υποβρύχια που γερνούνε, τα τρένα που είναι πιο στενά από τις γραμμές και σαπίζουνε. Αυτά κάποιοι τα έχουνε υπογράψει, γιατί δεν κόβουνε μερικούς κώλους; Ολοι αυτοί με τις βίλες δεν είναι πρώην υπουργοί ούτε διευθυντές ΔΕΚΟ, είναι ανθυποστελέχη και συνδικαλιστές. Είναι αριστεροί, προοδευτικοί του συνδικαλισμού και των συντεχνιών. Ποια Αριστερά θεωρεί τον εαυτό της πραγματική Αριστερά, όταν καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις; Υπάρχει μια «ομερτά» ακόμα και για κόμματα και οργανισμούς της Αριστεράς. Να καλύπτουνε μια συντεχνιακή λογική, τα κεκτημένα. Κάτι λιμενεργάτες, κάτι μεγαλοαγρότες, κάτι μεγαλοπαπάρες, οι οποίοι είναι δικοί μας, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην ΕΡΤ, στον ΟΠΑΠ. Οταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ. φορτώνανε την Ολυμπιακή με χειριστές αέρος, εδάφους, αεροσυνοδούς, μασέρ, βιζιτούδες, βγήκε ποτέ η Αριστερά να πει «σταματήστε αυτό το βιολί γιατί θα ρίξετε έξω την Ολυμπιακή»; Η Αριστερά έχει μια πάγια τακτική να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, να τα ξύνουνε και να τρώνε τυρόπιτες.

Sunday, July 11, 2010

Jose Mujica - President of Uruguay




Uruguay: On the first-round victory of the Frente Amplio
By Hector Benoit
30 November 2009
On October 25, José “Pepe” Mujica, presidential candidate of Uruguay’s ruling Frente Amplio (Broad Front), won by a wide margin over his nearest rival, Luis Alberto Lacalle, ex-president of Uruguay (1990-1995), representing the Partido Nacional (popularly known as the Partido Blanco).

While the vote for Mujica was not sufficient to grant him the presidency in the first round, the Frente Amplio won a majority of the ballots cast in the elections to the parliament, which suggests that “Pepe” will win by a comfortable margin in the second round, which is scheduled for November 29. Current polls give Mujica an 8 to 9 percent lead over LaCalle.

The October 25 vote also included two plebiscites, one on overturning the amnesty that was granted to members of the security forces for the crimes they committed during years of dictatorship that began in the early 1970s, and the second on granting Uruguayans living abroad the right to vote by mail ballot. Backed by the Frente Amplio, these changes to the country’s constitution were both defeated.

The Frente Amplio is a broad coalition whose “left” characteristics are quite limited. Some 40 political groups participate in the electoral bloc. Among them are Guevarists, “Posadasite-Trotskyists,” Christian Democrats and everything in between. Many of the participants in the Front do not consider themselves socialists.

Mujica is an ex-Tupamaro guerrilla who became a senator, while his vice-presidential running mate Danilo Astori is an economist who served as finance minister in the current government of President Tabaré Vazquez, who is also a member of the Frente Amplio.

In last month’s first round, the Frente Amplio won 47.96 percent of the votes, followed by the right-wing National (Blanco) Party of Lacalle with 28.53 percent. The Partido Colorado, which ruled Uruguay from 1865 to 1959, trailed in third place with just 16.66 percent of the ballots cast. The Colorados’ candidate was Pedro Bordaberry—the son of the country’s ex-president and dictator, Juan Maria Bordaberry, who has been charged in the Uruguayan courts with responsibility for the disappearance and killing of opponents of the dictatorship in the 1970s.

Also participating in the election were the Partido Independiente with 2.44 percent of the vote and the Asamblea Popular (whose candidate Raul Rodriguez was previously part of the left wing of the Frente Amplio) with 0.66 percent.

Playing a significant part in the elections were Uruguayan workers who, due to chronic unemployment inside the country, have left for neighboring countries like Argentina and Brazil in search of work. It is estimated that there are close to half a million of these “exiled” Uruguayan workers.

In the first round of the election, close to 40,000 Uruguayans crossed back across the border to cast ballots, most of them for Mujica. The number is significant in a country the size of Uruguay, which has a total population of just 3.5 million.


The Frente Amplio has a long history. Líber Seregni is considered the symbolic founder of Frente Amplio and was its first candidate for president in 1971. Seregni said that the founding of this coalition took place on October 7, 1970, with the issuing of the “Call of the Independent Citizens.”

From that moment on, according to Seregni, various groups abandoned their particular programs and united, building the Frente Amplio, which exists until this day despite some changes. Almost all of the political groups that are not affiliated with the traditional parties of Uruguay—the Partido Nacional (Blancos) and the Partido Colorado—participated then and participate now within this amorphous front.

If the current government of Tabaré Vazquez has enjoyed a majority approval rating (60 percent according to recent polls), it is above all thanks to a relatively favorable international conjuncture that permitted a modicum of economic growth in Latin America, even as economies contracted in Europe and North America.

The Vasquez government presided over a modest increase in industrialization and job creation, but this was due solely to trade concessions, above all from the United States, which was interested in weakening Mercosur (the Latin American trading bloc led by Brazil and Argentina). Vasquez to some extent turned his back on Mercosur and signed separate trade agreements with the US and Europe.

The history of the Frente Amplio has been one of bitter defeats for which the Uruguayan proletariat has paid dearly.

Today, it is considered probable that in 1971 the Frente Amplio would have won the presidential elections, if they had not been rigged to give the victory to Bordaberry, opening the door to the repression that began in 1972 and gave rise to an open military dictatorship within a year. Recently declassified CIA documents make clear that US President Richard Nixon and his secretary of state, Henry Kissinger, together with the British government and the military dictatorship in Brazil, then headed by General Médici, participated in the election fraud. According to these same reports, there existed plans for the overthrow of a Seregni government if it had managed to come to power.

During the decades of the sixties and seventies, when military dictatorships came to power in Brazil, Chile, and Argentina, as well as Uruguay, a large part of the Uruguayan left, influenced by Guevarism and the Cuban Revolution, adopted “armed struggle” as a strategy for the overthrow of the existing states.

The MLN (Movement of National Liberation) in Uruguay (known popularly as the Tupamaros, in honor of Tupac Amaru, the Peruvian indigenous leader who fought the Spanish) took this path, developing a strategy of urban guerrillaism. After achieving initial successes—largely in the form of bank robberies, distribution of expropriated food in impoverished neighborhoods, prison breaks and kidnappings—the movement was crushed, with its principal leaders imprisoned.

A similar development took place in Argentina with the PRT-ERP of Mario Roberto Santucho (Partido Revolucionario de los Trabajadores—Ejercito Revolucionario Popular), which initially was affiliated with the Pabloite revisionist movement that had broken from Trotskyism, the so-called Unified Secretariat led by Ernest Mandel.

The Pabloites played a crucial role in glorifying Castroism and guerrillaism and rejecting the revolutionary role of the working class and the necessity for building a conscious Marxist leadership through the construction of parties of the Fourth International. The results were catastrophic.

In Uruguay, the armed struggle failed, creating only a mythological heroism. All of Latin America paid a heavy price for Castroism and Guevarism, supported by the Pabloite revisionists.

These theories and policies of guerrilla warfare served to isolate the most radicalized sections of the students, youth and sections of workers themselves from the proletariat and the movement of the masses. The workers’ movement was left under the domination of its Stalinist and reformist leaderships, turned into a mere spectator to the heroic deeds of the armed guerrillas.

These petty-bourgeois movements were also easily infiltrated by the apparatus of state repression and defeated, while serving as an ideological justification for the dictatorships that seized power in Latin America. This facilitated the processes of intervention in the unions and the smashing of democratic rights of agitation and propaganda, thereby blocking the work of building a Marxist leadership and delaying for many years the reorganization of the workers movement through the building of the Fourth International throughout the region.

The current candidate for president, José Mujica, was a Tupamaro and spent more than 10 years as a political prisoner. The majority of those who participated in the Tupamaros, despite some internal divisions, today support the Frente Amplio, opting for the electoral road to power.

The Frente Amplio, despite seemingly being the polar opposite of armed struggle, is a Uruguayan version of the popular front strategy that also caused terrible defeats for the international working class.

The strategy of the Popular Front is that of a political alliance between the working class and supposedly “democratic” bourgeois parties, which serves to subordinate workers’ struggles to the interests of the bourgeoisie, private property and the capitalist state. Initiated under condition of a rising movement of the masses, these fronts have repeatedly served as the antechamber to the counterrevolution.

In Latin America, this policy found its finished expression in the Popular Unity government of Salvador Allende that paved the way to the military dictatorship in Chile. And there was the case of Líber Seregni in 1971 in Uruguay itself.

In this sense, the so-called strategy of “armed struggle” and the policy of the popular front, rather than constituting polar opposites, played complementary roles in politically paralyzing the working class.

In the political platform of Mujica, one can hardly find even the pretense of a socialist program. What predominate in the program of the Uruguayan Frente Amplio are the development proposals elaborated by vice-presidential candidate Danilo Astori.

His program of industrialization and jobs creation is based on a national development project that is totally implausible. In the election propaganda of the Frente Amplio, for example, there is a proposal dubbed “Uruguay Develops.” This program would supposedly offer guidance for the opening of small businesses, credit for the creation of cooperative associations, plans for increasing productivity, technical advice on developing small export firms, etc.

But in the face of a world capitalist economy that is becoming ever more internationalized, and in the midst of the worst capitalist crisis since 1929, any attempt to find a neo-national development solution is absolutely utopian and condemned to failure, all the more so in a tiny country like Uruguay.

For the Uruguayan working class, the only way out lies through a socialist and internationalist program that advances the demand for the United Socialist States of Latin America. The fight for a common struggle by the workers of Uruguay—many of whom, as we mentioned, are expatriates—with Argentine, Brazilian, Chilean and other Latin American workers is a perspective that is far more coherent with the objective reality of the country and the region as a whole than the economic nationalism of the Frente Amplio.

Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ


Ποιός είναιο Πέπε ο πρώην Τουπαμάρος και νύν πρόεδρος της Ουρουγουάης

Το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο είναι ένας Σκαραβαίος. Ενα σαραβαλάκι μοντέλο του '87. Υπεραρκετό, ίσως, για έναν προλετάριο, όχι όμως και για αρχηγό κράτους.
Κι όμως, αυτά είναι όλα κι όλα τα υπάρχοντα που αναφέρονται στη φορολογική δήλωση του Χοσέ Μούχικα, του προέδρου της Ουρουγουάης. Ο «Πέπε», όπως είναι το χαϊδευτικό του, ο πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος, που τον περασμένο Μάρτιο ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας του, φαίνεται πως συνεχίζει να κάνει αντάρτικο, με το δικό του τρόπο.

Τίποτα πάνω του δεν συνάδει με το κλασικό πια προφίλ του πολιτικού που επιχειρεί να συνδυάσει την εξουσία με το εύκολο χρήμα. Και στα 75 του, είναι μάλλον πολύ αργά για να χαλάσει. Ζει σε ένα μικρό αγρόκτημα έξω από το Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα, καλλιεργώντας τα λουλούδια του και τα λαχανικά του κι εκεί σκοπεύει να παραμείνει. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δήλωσε ορθά κοφτά ότι το προεδρικό μέγαρο θα το χρησιμοποιεί μόνο για τις επίσημες συναντήσεις και εκδηλώσεις. Ακόμα και για τις μετακινήσεις του σπάνια χρησιμοποιεί το σαραβαλάκι του.

Προτιμά το ποδήλατο, που έχει γίνει και το σήμα κατατεθέν του. Γραβάτα δεν έχει φορέσει ποτέ στη ζωή του. Ούτε καν τώρα, που δεξιώνεται τους διάφορους επισήμους. Απαρνήθηκε τον προεδρικό του μισθό και ζει με το μισθό της γυναίκας του και από χρόνια συντρόφισσάς του στους πολιτικούς αγώνες, της Λουσία Τοπολάνσκι, η οποία είναι γερουσιαστής. Το ίδιο πνεύμα λιτότητας έχει επιβάλει και σε όλη την κυβέρνηση. Κομμένες, είπε, οι αυξήσεις στους μισθούς βουλευτών και υπουργών, οι λιμουζίνες και όλη η χλιδή με έξοδα του κράτους.

Στην εποχή της ρεμούλας, της μίζας και των off shore, όλα αυτά ακούγονται ουτοπικά, ενδεχομένως και γραφικά. Με τη διαφορά ότι ο Χοσέ Μούχικα προέρχεται από διαφορετικά μήκη και πλάτη και από μια πολιτική κουλτούρα που εξακολουθεί να πιστεύει ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ο αντάρτης-πρόεδρος της Ουρουγουάης είναι από τους λίγους εναπομείναντες εκπροσώπους μιας αριστεράς που ξέρει να αλλάζει χωρίς να μεταλλάσσεται και να συνδιαλέγεται χωρίς να ξεπουλιέται. Δεν μιλάει για «συγκλίσεις», αριθμούς και δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά για κοινωνική ισότητα, περισσότερη εργασία, μεγαλύτερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία και άλλα τέτοια «ξεπερασμένα». Ωραίος ο Πέπε. Οχι «ωραίος ως Ελλην», όπως λέγαμε παλιά. Ωραίος ως Ουρουγουανός.

Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με Email