Sunday, May 18, 2008

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Επίτιμος διδάκτωρ ο Vangelis
Eκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δευτέρα, 12.05.08ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προσφώνηση του Αντιπρύτανη
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
καθηγητή κ. Δημοσθένη Ν. Ασημακόπουλου.
Παρουσίαση της προσωπικότητας και της προσφοράς
του τιμωμένου στην Παιδεία και τον Πολιτισμό
από τους καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής
Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών,
κυρία Μαρία Τζάνη και κ. Γεώργιο Καλκάνη.
Παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρο Γράμματα.
Αναγόρευση του τιμωμένου:
Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος,
της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από
τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής
Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών,
καθηγητή κ. Ιωάννη Παπαδάτο.
Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Τμήματος από τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Ιωάννη Παπαδάτο.


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣΚαθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία ΤζάνηΤούτη η βραδυά, κατά την οποίαν το αρχαιότερο και μεγαλύτερο - όχι μόνο σε αριθμούς - Πανεπιστήμιο της χώρας τιμά τον Έλληνα Άνθρωπο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, είναι ένας ξεχωριστός και με πολυσημία χωροχρόνος.
Και τούτο διότι το μέγεθος της οντότητας που τιμούμε,είναι μοναδικό και στις μέρες μας ανυπέρβλητο, εφ' όσον ενσαρκώνει την πανάρχαια Ελληνική Εμπειρία - την προσπάθεια δηλαδή, του Ανθρώπου να ατενίσει και να διερευνήσει τα αιώνια και θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης και σε πείσμα των καιρών μας να τα επαναφέρει, ως μύστης και μέντωρ, μέσω της ασφαλεστέρας προσεγγίσεως του κάλλους και της αρμονίας, για να συνεχίσουν το ανθρωποποιητικό τους έργο και την παράδοση της «αλληλουχίας των κρυφών νοημάτων» του Ανθρωπίνου πνεύματος, που συνδέει και δημιουργεί Επιστήμη και Τέχνη, Μουσική και Μαθηματικά σε συμπαντικά επίπεδα και πεδία.
Όμως, αυτός ο Έλληνας, ο πλέον τιμημένος στο διεθνές στερέωμα, πόσο γνωστός και ως τί, είναι στην χώρα που τον γέννησε; Ποιοί παράγοντες διαμόρφωσαν αυτή την,πανθομολογούμενα, μοναδική προσωπικότητα από τόσους σημαντικούς ανθρώπους της γης; Παρόλο το δέος που με διακατέχει, θα προσπαθήσω μέσα στα λίγα λεπτά που διαθέτω, να περιγράψω την προσωπικότητα και την προσφορά του Βαγγέλη Παπαθανασίου στον Ελληνισμό και στην Παιδεία της Ανθρωπότητας.
Αναμφίβολα, ο χαρισματικός τόπος που τον γεννά και η αγάπη, που δεν καταπνίγει, αλλά στηρίζει τα πρώτα του βήματα αποτελούν και την πρώτη δυναμική. Ας ακούσουμε τον ίδιον:
«Περνώντας τα πρώτα παιδικά μου χρόνια στον Βόλο, ζούσα μέσα στα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών των κήπων. Και ως επί το πλείστον, στις αλλεπάλληλες διαθέσεις της θάλασσας και του ουρανού. Με άλλα λόγια, μέσα σε μια συμφωνία εναλλαγών της φύσης. Αυτές τις εμπειρίες εξακολουθώ να κρατώ μέχρι σήμερα μαζί με την συμπαντική μνήμη που όλο και πιο πολύ μέσα μου μεγαλώνει. Όσο για τους ήχους που με ρωτάτε, μπορώ να σας πω ότι όλα αυτά από τους ήχους γεννήθηκαν».
Αυτή η συμπαντική μνήμη, καταυγάζεται στο ταλέντο του το μοναδικό.
Αυτός ο χαρισματικός τόπος και η ομορφιά του, που μπορεί και τον
Αποκωδικοποιεί ο Βαγγέλης πρώιμα, διαμορφώνουν: μια σπάνια ευαισθησία, μια
σπάνια αντίληψη του «χρεών», της Συμπαντικής Ανάγκης, μια πατριωτική, δημοκρατική συνείδηση, βαθιά εμπνευσμένη από τις αξίες του Ελληνικού Ανθρωπισμού και γι' αυτό Συνείδησης Συμπαντικής. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είναι κοσμοπολίτης, γιατί είναι έκφανση του Σύμπαντος. Δεν ανήκει σε καμία «γκλαμουριά», γιατί είναι ο ίδιος ΦΩΣ.
Ως Έλληνας, είναι η πιο αυθεντική έκφραση του Έλληνος Ανθρώπου δηλαδή του Homo Universalis .Συνιστά μοναδικό Ήθος και μοναδική νοημοσύνη. Γι' αυτό και κάθε δημιουργία του, αποβαίνει αυθεντικά παιδαγωγoύσα. Γιατί μας καθιστά θεατές του έργου της Δημιουργίας, ενώ ταυτόχρονα μας βυθίζει στις πρωταρχές του Σύμπαντος και των μυστικών του, για να μπορέσει να καταυγάσει μέσα μας ο Λόγος της δημιουργίας μας. Και τότε αναδύεται η διαπορία μας και τότε ο Λόγος οριοθετεί τα μεγάλα ερωτήματα της Ύπαρξης: Από που ερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Γιατί ήλθαμε και πού πάμε; Και είναι οι στιγμές που ανατέλλουν εντός μας η Ευθύνη του Άλλου, η προσωπική μας αντίδοση (αντίδωρο) στο δημιουργό Σύμπαν, Κι εκεί, συναντάμε το Μεγάλο Μέτρο, όπως οι πρόγονοι μας, οι Έλληνες. Μπορούμε δηλαδή κι αποκωδικοποιούμε την Αρμονία, που γεννά κόσμους, που συνθέτει το Κάλλος, που προσδιορίζει μορφές και αξίες και μας αποκαλύπτει τον Λόγο των κόσμων και των όντων. Και τότε γνωρίζουμε εμάς και μας συγκρίνουμε με αυτό που θα έπρεπε να είμαστε.
Βαθιά πεποίθηση του Βαγγέλη Παπαθαναοίου είναι ότι για την μάθηση και κατανόηση του εαυτού μας, άμεση σπουδαιότητα έχουν οι τρόποι, με τους οποίους ο καθένας από μας μπορεί να έλθει καλύτερα στην συνειδητοποίηση του σύμπαντος. Κι έτσι .αποκτούμε κάτι από την φύση του Απείρου. Για τον Bolton (τον επικεφαλής του προγράμματος αποστολής στον Δία, της ΝΑSA), που θεωρεί ευτυχία του την συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθαναοίου, «αυτός και χα έργα του είναι μια συνέχεια της πορείας που χάραξαν οι μεγάλοι της Κλασσικής Ελλάδος». Η φύση δηλαδή, και ο τρόπος του υπάρχειν αυτής της ύπαρξης, ζωντανεύουν το δέος των ανθρώπων του πλανήτη για την προσφορά και την βαριά κληρονομιά των Ελλήνων μ' ό,τι ωραιότερο και πρέπον έχει δημιουργήσει το ανθρώπινο πνεύμα
Όπως κάθε μεγάλος και αυθεντικός διανοητής, ο Βαγγέλης Παπαθαναοίου έχει εκφράσει πάμπολλες φορές την αγωνία του για το μέλλον της ανθρωπότητας και τα εκπαιδευτικά της συστήματα. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα παιδιά είναι πάντα έτοιμα την παιδεία χρειάζονται πρωτίστως τα Υπουργεία Παιδείας. Βαθιά επαναστάτης, ως γνήσιος δημιουργός, πιστεύει ότι ο κόσμος δεν είναι τίποτε άλλο, εκτός από μνήμη και ότι αυτό που τον σώζει,είναι η Παιδεία και η Ομορφιά. Αυτά όμως, παραπέμπουν στον Λόγο και στην Αισθητική της φύσης και συνιστούν το Ήθος. Το μεγάλο έλλειμμα του ήθους, ιδιαίτερα στην εποχή μας, είναι η μόνιμη αγωνία του για το μέλλον της ανθρωπότητας και η βαθιά πληγή του για το μέλλον του Ελληνισμού.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν έρχεται μόνον για να καταδείξει αυτό το έλλειμμα και την βαθιά πληγή, αλλά κυρίως για να θεραπεύσει. Συζητώντας κανείς μαζί του, διαπιστώνει ότι είναι αστείρευτη πηγή λύσεων στα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, δεν είναι απλώς ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης και μεγάλος ζωγράφος. Είναι ένα πνεύμα πρωτόγνωρο. που κινείται με εξαιρετικά μεγάλη ευκολία σε γνωστικές περιοχές όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, οι Νευροεπιστήμες και όχι μόνο, για να καταλήξει σε παιδαγωγούσες προτάσεις και φιλοσοφικές θέσεις για τον άνθρωπο, την ανθρωπότητα και το μέλλον του πολιτισμού της.
Ο άνθρωπος αυτός, θα περίμενε κανείς ότι ζει σε έναν τόπο μακρυά από μας και ότι είναι απλησίαστος και ιδιόρρυθμος, όπως οι περισσότεροι από τους διάσημους καλλιτέχνες/διανοουμένους. Τίποτε πιο αναληθές από αυτό. Ο Βαγγέλης είναι για όποιον τον προσεγγίζει ένας εξαιρετικά προσηνής, ευαίσθητος και καλοκάγαθος άνθρωπος, με κύριο χαρακτηριστικό του την παντελή απουσία οποιασδήποτε κακεντρέχειας. Είναι απλός, επειδή είναι αυθεντικά μεγάλος ' έχει αστείρευτο χιούμορ, ως υπέρτερη νοημοσύνη* και κάθε επικοινωνία μαζί του .είναι ένα ξάφνιασμα ομορφιάς, γνώσης και μεγαθυμίας. Μα πάνω απ’΄ολα είναι ένα γνήσιος πατριώτης.Και η Ελληνική
Πατρίδα τον χρειάζεται.Και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι εδώ στην διάθεσή της.

Βαγγέλη, η αποψινή αναγόρευσή σου,είναι η πρώτη αναγνώριση της Πνευματικής Ελλάδος σε σένα.Γιατί οι απλοί Έλληνες,σε έχουν ήδη σύμβολο και μύθο.


Μαρία Τζάνη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Ομογενειακό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ελλάδος
Ανταποκριτής
Δημήτρης Συμεωνίδης
Σύδνεϋ, Αυστραλία

No comments: