Sunday, May 16, 2010

Έλληνας πρωθυπουργός προς Ρ.Τ.Ερντογάν: "Welcome to Greece Mr. Prime Minister"...










14-05-2010
Δύο λεπτομέρειες από την μέχρι τώρα επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού αποδεικνύουν το πνεύμα της νέας διακυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε όπως όφειλε την μητρική του γλώσσα. Αντιθέτως ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την Αγγλική γλώσσα και όχι τα ελληνικά την μητρική του γλώσσα (ή μήπως κάνουμε λάθος) και η μετάφραση γινόταν από τα αγγλικά στα τούρκικα.

Ένα ακόμα μελανό σημείο μέχρι και τώρα στην επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού είναι η μη τήρηση του πρωτόκολλου από τον φιλοξενούμενο μας αφού δεν κατατέθηκε από τον Ρ. Τ. Ερντογάν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι και να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η εικόνα αυτή στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι όσες φορές οι Έλληνες πολιτικοί επισκέφτηκαν επίσημα την Άγκυρα, η κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του πρωτοκόλλου της επίσκεψης. Παρά τις έντονες και συνεχόμενες αντιδράσεις σημαντικού μέρους του ελληνικού Λαού, ο νύν πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου όταν ήταν ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεως Σημίτη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχαν καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ.

Και όμως οι Έλληνες πολιτικοί αν πραγματικά σέβονταν τον Λαό που αντιπροσώπευαν θα είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιρανού Προέδρου. Πριν από δύο χρόνια ο Πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad είχε αρνηθεί να καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ κατα τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα αυτής της άρνησης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προσκάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην Άγκυρα για να αποφύγει το διπλωματικό φιάσκο.

Φαίνεται τελικά ότι στην περίπτωση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, η εικόνα του Ρ. Τ. Ερντογάν να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των Αγνώστων Ελλήνων στρατιωτών, δεν ταιριάζει με τα Νέο-οθωμανικά πρότυπα μίας χώρας που θέλει να ενταχτεί στην ΕΕ, αλλά ούτε και με το νεοραγιαδισμό της ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων μηνών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments: